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Registro Completo |
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido. |
Data corrente: |
26/01/2017 |
Data da última atualização: |
07/02/2017 |
Tipo da produção científica: |
Resumo em Anais de Congresso |
Autoria: |
CERQUEIRA, P. R. S.; CUNHA, T. J. F. |
Afiliação: |
PAULO RICARDO SANTOS CERQUEIRA, CODEVASF; TONY JARBAS FERREIRA CUNHA, CPATSA. |
Título: |
Caracterização morfológica, química e física do perfil de solo e sugestões de manejo etapa 1: Projeto Baixio de Irecê - Xique Xique, Itaguaçú, Bahia. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
In: SEMINÁRIO SOLO E ÁGUA NO CONTEXTO DE DESENVOLVIMENTO EM BACIAS HIDROGRÁFICAS, 2., 2016, Brasília, DF. Anais... Brasília, DF: CODEVASF, 2016. |
Páginas: |
p. 18. |
Idioma: |
Português |
Conteúdo: |
O trabalho teve como objetivos: interpretar as características físicas e químicas dos solos, sugerindo manejo; classificar a classe do solo segundo normas estabelecidas pela Embrapa (2013); Estabelecer um marco zero para monitoramento em relação as condições químicas e físicas do solo. |
Palavras-Chave: |
Manejo de solo; Manejo sustentável; Monitoramento; Natural resource; Perfil de solo; Projeto Baixio de Irecê. |
Thesagro: |
Recurso natural; Solo. |
Categoria do assunto: |
P Recursos Naturais, Ciências Ambientais e da Terra |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/154074/1/Tony-1.pdf
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Marc: |
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Registro original: |
Embrapa Semiárido (CPATSA) |
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Biblioteca |
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Origem |
Tipo/Formato |
Classificação |
Cutter |
Registro |
Volume |
Status |
URL |
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Registro Completo
Biblioteca(s): |
Embrapa Semiárido; Embrapa Solos. |
Data corrente: |
19/08/2016 |
Data da última atualização: |
24/05/2017 |
Tipo da produção científica: |
Artigo em Periódico Indexado |
Circulação/Nível: |
B - 1 |
Autoria: |
CUNHA, T. J. F.; GIONGO, V.; MENDES, A. M. S.; MARQUES, F. A.; CANELLAS, L. P. |
Afiliação: |
TONY JARBAS FERREIRA CUNHA, CPATSA; VANDERLISE GIONGO, CPATSA; ALESSANDRA MONTEIRO SALVIANO, CPATSA; FLAVIO ADRIANO MARQUES, CNPS; LUCIANO PASQUALOTO CANELLAS, Universidade Estadual do Norte Fluminense Darcy Ribeiro, Campos dos Goytacazes, RJ. |
Título: |
Humified fraction of organic matter due to plant mixture cultivation. |
Ano de publicação: |
2016 |
Fonte/Imprenta: |
Revista Caatinga, Mossoró, v. 29, n. 3, p. 578-586, jul./set. 2016. |
Idioma: |
Inglês Português |
Conteúdo: |
The aim of this study was to assess the organic matter changes in quantity and quality, particularly of the humic fraction in the surface layer (0?20 cm), of a Typic Plinthustalf soil under different management of plant mixtures used as green manure for mango (Mangifera indica L.) crops. The plant mixtures, which were seeded between rows of mango trees, were formed by two groups of leguminous and non -leguminous plants. Prior to sowing, seeds were combined in different proportions and compositions constituting the following treatments: 100% non-leguminous species (NL); 100% leguminous species (L); 75% L and 25% NL; 50% L and 50% NL; 25% L and 75% NL; and 100% spontaneous vegetation, considered a control. The plant mixtures that grew between rows of mango trees caused changes in the chemical composition of the soil organic matter, especially for the treatments 50% L and 50% NL and 25% L and 75% NL, which increased the content of humic substances in the soil organic matter. However, the treatment 25% L and 75% NL was best at minimising loss of total organic carbon from the soil. The humic acids studied have mostly aliphatic characteristics, showing large amounts of carboxylic and nitrogen groups and indicating that most of the organic carbon was formed by humic substances, with fulvic acid dominating among the alkali soluble fractions. |
Palavras-Chave: |
Adubação orgânica; Coquetel vegetal; Espectroscopia de infravermelho; Qualidade do solo; Substâncias húmicas. |
Thesagro: |
Manga; Mangifera Indica; Solo. |
Thesaurus NAL: |
Humic substances; Infrared spectroscopy; Soil management; Soil quality. |
Categoria do assunto: |
A Sistemas de Cultivo |
URL: |
https://ainfo.cnptia.embrapa.br/digital/bitstream/item/146568/1/Vanderlise-2016.pdf
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Marc: |
LEADER 02262naa a2200313 a 4500 001 2051317 005 2017-05-24 008 2016 bl uuuu u00u1 u #d 100 1 $aCUNHA, T. J. F. 245 $aHumified fraction of organic matter due to plant mixture cultivation.$h[electronic resource] 260 $c2016 520 $aThe aim of this study was to assess the organic matter changes in quantity and quality, particularly of the humic fraction in the surface layer (0?20 cm), of a Typic Plinthustalf soil under different management of plant mixtures used as green manure for mango (Mangifera indica L.) crops. The plant mixtures, which were seeded between rows of mango trees, were formed by two groups of leguminous and non -leguminous plants. Prior to sowing, seeds were combined in different proportions and compositions constituting the following treatments: 100% non-leguminous species (NL); 100% leguminous species (L); 75% L and 25% NL; 50% L and 50% NL; 25% L and 75% NL; and 100% spontaneous vegetation, considered a control. The plant mixtures that grew between rows of mango trees caused changes in the chemical composition of the soil organic matter, especially for the treatments 50% L and 50% NL and 25% L and 75% NL, which increased the content of humic substances in the soil organic matter. However, the treatment 25% L and 75% NL was best at minimising loss of total organic carbon from the soil. The humic acids studied have mostly aliphatic characteristics, showing large amounts of carboxylic and nitrogen groups and indicating that most of the organic carbon was formed by humic substances, with fulvic acid dominating among the alkali soluble fractions. 650 $aHumic substances 650 $aInfrared spectroscopy 650 $aSoil management 650 $aSoil quality 650 $aManga 650 $aMangifera Indica 650 $aSolo 653 $aAdubação orgânica 653 $aCoquetel vegetal 653 $aEspectroscopia de infravermelho 653 $aQualidade do solo 653 $aSubstâncias húmicas 700 1 $aGIONGO, V. 700 1 $aMENDES, A. M. S. 700 1 $aMARQUES, F. A. 700 1 $aCANELLAS, L. P. 773 $tRevista Caatinga, Mossoró$gv. 29, n. 3, p. 578-586, jul./set. 2016.
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